Rabarber

rabarberRabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie, de plant is rood, wit en groen gekleurd. De groente is zurig en fris van smaak, rabarber wordt gebruikt in toetjes, taarten, als compote, maar ook voor andere gerechten. Rabarber wordt vaak behandeld als fruit, maar is in werkelijkheid een groente. Via Rabarberrecept.nl kom je in aanraking met verschillende rabarberrecepten en laten we je precies hoe je deze fris-zure groente optimaal tot zijn recht laat komen.

Voedingswaarde per 100 gram

• 14 kcal
• 95 gram water
• 0,5 gram eiwit
• 2 gram koolhydraten
• 1,7 gram suikers
• 2 gram vezels

Rabarber wekt de eetlust op, helpt goed bij bloedarmoede en is goed voor het algehele verteringsstelsel. Rabarber is rijk aan ijzer en mineralen als magnesium en kalium, rabarber is daarnaast rijk aan vitamines B en C.



Koken met rabarber

Rabarber is te gebruiken in verschillende gerechten, meestal wordt de rabarber zoet gemaakt om de zure smaak te maskeren. Rabarber wordt voornamelijk gebruikt in de volgende gerechten:
• Compote
• Taart en gebak
• Sauzen bij wildgerechten
• In de kwark of yoghurt
• Gecombineerd met vette vis
• Verwerkt in ijs

Rabarber schoonmaken

Rabarber is niet eenvoudig schoon te maken, het is belangrijk om goed op te letten en de groente op de juiste manier te verwerken. Allereerst verwijder je de harde stukken van de stelen en snijd je de bladresten weg. De stelen mag je in stukjes snijden, vervolgens kook je de rabarber voor ongeveer 10 minuten. Voeg suiker toe als de rabarber aan het koken is, je kunt de suiker ook na het koken aan de rabarber toevoegen. Als de rabarber uit elkaar valt, dan is de rabarber klaar om gegeten te worden. Je kunt de rabarber koud en warm eten, rabarber wordt vaak eerst tot compote gekookt en dan verder verwerkt.

Verkrijgbaarheid rabarber

Rabarber is niet het gehele jaar verkrijgbaar, tegenwoordig lijkt dit een uitzondering als we kijken naar andere soorten groente en fruit. Rabarber uit het binnen- en buitenland is van maart tot en met augustus verkrijgbaar in de supermarkten, bij de groenteboer en op de markt. In deze periode wordt er zowel rabarber uit het binnen- als buitenland verkocht.